Jacob Brillhart, TSA '99, Honored with 2 AIA Miami Awards - including Young Architect of the Year

Nov 11, 2014

BRILLHART HOUSE

The design for our house relies on a back-to-the-basics approach – specifically studying old architectural models that care about good form but are also good for something. Each design decision was organized around four central questions that challenge the culture for building big: what is necessary; how can we minimize our impact on the earth; how do we respect the context of the neighborhood; and what can we really build?

Some answers came from a place with which we are already intimately familiar – the seemingly forgotten American Vernacular, and more specifically, the Dog Trot, which for well over a century, has been a dominant image representing Florida Cracker architecture. The small, simple, and practical building is both modest and rich in cultural meaning. It attempts to maximize efficiency, space, and energy; relies on vernacular building materials; and celebrates the balmy breezes.

The principles of Tropical Modernism also offered direction. The architects building in South Florida’s postwar period turned to local landscape, climate and materials to inform their designs, marrying building traditions with passive systems, new technologies, and innovative construction techniques. In that same spirit, we sought an alternative to the use of concrete and concrete only, instead exploring steel and glass as the superstructure. As a result, we wasted fewer materials, simplified the assembly, and reduced the cost and time of construction, all the while allowing for increased cross ventilation and a heightened sense of living within the landscape.

Elevated five feet off the ground, the project includes 100 feet of uninterrupted glass – 50 feet spanning the full length of both the front and back sides of the house, with four sets of sliding glass doors that allow the house to be entirely open when desired. The house also includes 800 square feet of outdoor living space, with both front and back porches and shutters along the front façade for added privacy and protection against the elements. These details, and the position of the house, which is at the center of a 330-foot long lot, allow the house to meld seamlessly with the site’s dense and lush native landscaping. With interior and exterior spaces fused together, the experience is that of a floating tropical refuge.

 

Tags: 
Alumni
Back to top